Για την πραγματοποίηση εξάμηνης Πρακτικής Άσκησης καταρτιζομένων ΙΕΚ, ακολουθείται η εξής διαδικασία:
Ο υποψήφιος εργοδότης συμπληρώνει την έντυπη «Βεβαίωση εργοδότη» η οποία αποστέλλεται στο ΙΕΚ φοίτησης (μέσω του υποψηφίου πρακτικά ασκούμενου).
Ο υποψήφιος ασκούμενος καταθέτει στο ΙΕΚ φοίτησης αίτηση για έγκριση Πρακτικής Άσκησης στον εργοδότη επισυνάπτοντας τη Βεβαίωση που του έχει δοθεί.
Η Διεύθυνση του ΙΕΚ εκδίδει «Απόφαση Έγκρισης» της έναρξης Πρακτικής άσκησης για τον υποψήφιο ασκούμενο (καταρτιζόμενο).
Ο υποψήφιος ασκούμενος πάει στον εργοδότη την «Απόφαση Έγκρισης έναρξης Πρακτικής Άσκησης» και «Το Βιβλίο Πρακτικής Άσκησης». (Το βιβλίο θα συμπληρώνει καθημερινά ο ασκούμενος και θα πρέπει να υπογράφει εβδομαδιαία ο υπάλληλος ή διευθυντής που θα έχει ορισθεί ως Υπεύθυνος εκπαιδευτής για την Πρακτική Άσκηση του ασκούμενου).
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος Πρακτικής Άσκησης, ο εργοδότης δίνει «Βεβαίωση Παρουσίας» και το «Βιβλίο Πρακτικής Άσκησης» συμπληρωμένο και ο καταρτιζόμενος τα καταθέτει στο ΙΕΚ, για να εκδοθεί η «Βεβαίωση Περάτωσης Πρακτικής Άσκησης».
Κατά τη διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης:
Η επιχείρηση/εργοδότης οφείλει να δέχεται τους επόπτες Πρακτικής Άσκησης που είναι αρμόδιοι για την παρακολούθηση της παρουσίας του ασκούμενου, το αντικείμενο της Πρακτικής Άσκησης και το περιβάλλον εργασίας, για τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου.
Για θέματα που τυχόν προκύπτουν κατά τη διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης ο εργοδότης οφείλει να επικοινωνεί με τον αρμόδιο επόπτη Πρακτικής Άσκησης, για την αναζήτηση λύσης, ακόμα και τη διακοπή της Πρακτικής του εν λόγω ασκούμενου.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ασκούμενος απουσιάζει συνεχόμενα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 εργάσιμων ημερών χωρίς να ενημερώσει, ο Διευθυντής του ΙΕΚ δύναται να διακόψει την Πρακτική Άσκηση.
Πριν την έναρξη της Πρακτικής Άσκησης των σπουδαστών των ΙΕΚ απαιτείται η συμπλήρωση του Εντύπου Ε3.5 στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ σύμφωνα με την υπ’ αριθμ.40331/Δ1.13521/19-9-2019 (ΦΕΚ 3520/Β/2019) Υπουργική Απόφαση.
ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΕ ΙΕΚ
Δυνάμει του άρθρου 27 παρ.1 του ν. 4763/2020 (Α΄254) υπάρχει η δυνατότητα έναρξης πρακτικής άσκησης μετά την ολοκλήρωση του Β’ εξαμήνου κατάρτισης, ΑΝ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ο καταρτιζόμενος και εφόσον προβλέπεται στους Οδηγούς των Ειδικοτήτων. Οι μέχρι σήμερα ισχύοντες οδηγοί κατάρτισης προβλέπουν, στο σύνολό τους, την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης μετά την ολοκλήρωση των δύο πρώτων εξαμήνων. Επειδή δεν είναι δυνατή η ταυτόχρονη διεξαγωγή πρακτικής άσκησης και φοίτησης σε οποιαδήποτε εξάμηνο κατάρτισης [ άρθρο 1 παρ. 7 Κ5/160259/15-12-2021 (Β’ 5837)], καταρτιζόμενος ο οποίος στις 30/6 θα ολοκληρώσει το Β΄ εξάμηνο κατάρτισης μπορεί να πραγματοποιήσει από 1/7 πρακτική άσκηση. Σε περίπτωση που καταρτιζόμενος θέλει να συνεχίσει τον Οκτώβριο τη φοίτησή του στο Γ΄ εξάμηνο θα πρέπει να διακόψει την πρακτική άσκηση στις 30/9.
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Στην περίπτωση ερωτημάτων/διευκρινίσεων επί της επιδότησης της πρακτικής άσκησης (π.χ. επιλεξιμότητα, δικαιούχοι) θα πρέπει να απευθύνεστε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.:praktiki.iek@inedivim.gr Συχνές ερωτήσεις για την επιδοτούμενη Πρακτική Άσκηση 1. Η επιδότηση θα καταβάλλεταιαπό τον υπεύθυνο φορέα υλοποίησης, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, στον πρακτικά ασκούμενο, μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης, με τη χορήγηση «Βεβαίωσης Ολοκλήρωσης Πρακτικής Άσκησης» που εκδίδεται από τη διεύθυνση του ΙΕΚ, υπό την προϋπόθεση πληρότητας και ορθότητας του φακέλου του πρακτικά ασκούμενου. Η επιδότηση θα βαρύνει εξ ολοκλήρου την Πράξη χρηματοδότησης (πρόγραμμα επιδότησης). Ως εκ τούτου οι εργοδότες (ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα) δεν καταβάλουν οποιουδήποτε είδους αποζημίωση στους πρακτικά ασκούμενους που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Πρακτική άσκηση καταρτιζόμενων ΙΕΚ» με κωδικό ΟΠΣ 5131399 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο. 2. Κατά την διάρκεια πρακτικής άσκησης ο καταρτιζόμενος υπάγεται στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (ΠΡΏΗΝ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) μόνο για τον κλάδο του ατυχήματος. Για την ασφάλισή του καταβάλλονται οι προβλεπόμενες από την παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 2217/1994 (Α’ 83) ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες βαρύνουν το φυσικό ή νομικό πρόσωπο (εργοδότης) στο οποίο υλοποιείται η πρακτική άσκηση. 3. Οι πρακτικά ασκούμενοι κατά το διάστημα της Εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας (Πρακτικής Άσκησης στον εργασιακό χώρο), εφόσον δεν καλύπτονται για παροχές ασθένειας σε είδος άμεσα ή έμμεσα και έπειτα από προσκόμιση σχετικής Υ.Δ., υπάγονται στην ασφάλιση του κλάδου παροχών ασθένειας σε είδος μέσω του e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την διάταξη της παρ.10 του αρ.15 του ν.3232/04 (εγκ.τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 44/04).
ΠΡΟΣΟΧΗ! Προϋπόθεση για να καταστεί ένας πρακτικά ασκούμενος δικαιούχος της επιδότησης είναι η τήρηση των προβλεπόμενων στον οδηγό υλοποίησης στο ακέραιο.